Heeft stress of onzekerheid invloed op je intieme leven? Deze verrassende aanpak kan je libido nieuw leven inblazen.

Zin in seks kwijt? Dit is hoe je het vuur weer aanwakkert
Soms heb je periodes waarin je seksueel verlangen helemaal zoek lijkt. En weet je wat? Dat is volkomen normaal. Je bent echt niet de enige. Sterker nog, het gebeurt veel vaker dan je denkt. Maar hoe zorg je ervoor dat je weer zin krijgt? De Belgische seksuoloog Goedele Liekens deelt in haar column praktische inzichten en tips om dat vuurtje opnieuw aan te wakkeren. Dit wil je weten.
Waarom vrouwen vaker geen zin hebben in seks
Eén van de meest gehoorde redenen waarom vrouwen minder zin in seks hebben is stress. Het is een feit dat stress een enorme blokkade kan vormen voor je libido. Goedele Liekens benadrukt dat dit vooral vrouwen treft, omdat we vaak multitaskend door het leven gaan. Denk aan een drukke baan, een huishouden, kinderen, en oh ja, ook nog even wat tijd vrijmaken voor jezelf. Het is echt geen wonder dat seks, bij al die dagelijkse verplichtingen, niet bovenaan je to-do-lijstje staat.
Naast stress spelen ook andere factoren een rol. Vermoeidheid, overgewicht of bijwerkingen van bepaalde medicijnen kunnen eveneens een negatieve invloed hebben. Wist je dat medici lang niet altijd aangeven dat sommige medicijnen als bijwerking een lager libido hebben? Het kan zo simpel zijn als je anticonceptie of antidepressiva die roet in het eten gooit.
Daarnaast spelen psychologische oorzaken een grote rol. Hoe vaak kijk je in de spiegel en heb je een innerlijke criticus die zegt: “Ik ben niet mooi genoeg”, “Ik ben te dik”, of “Ik zou beter moeten weten op deze leeftijd”? Negatieve overtuigingen – of ze nu over jezelf of over seks zijn – kunnen een flinke schaduw werpen over je intieme leven.
Ben jij onzeker over seks? Je bent niet de enige
Onzekerheid over seks is een veel groter probleem dan je wellicht denkt. En eerlijk? De maatschappij werkt hier niet in ons voordeel. Hoe vaak voelen vrouwen de druk om aan allerlei verwachtingen te voldoen? Denk aan gedachten zoals: “Wat vindt hij van me?”, “Doe ik het wel goed?”, “Is dit wel normaal gedrag voor een vrouw van mijn leeftijd?”. Het is zó herkenbaar. Maar hier komt het: dat stemmetje in je hoofd houdt je tegen. Volgens Liekens is het essentieel dat je deze onzekerheid doorbreekt.
Het ligt echter niet alleen aan persoonlijke onzekerheden. Soms speelt ook je relatie een rol. Liekens zegt: “Geen zin in seks is vaak eigenlijk geen zin in seks met je partner.” Pijnlijk, maar wel eerlijk. Je bent misschien gefrustreerd, je voelt je niet gezien of gehoord, of er hangt een spanningsveld waarvan je niet weet hoe je het moet doorbreken.
Heb jij ooit een periode gehad waarin zelfs de gedachte aan het bespreken van je intieme verlangens met je partner je al ongemakkelijk maakte? Je bent zeker niet alleen. Uit een onderzoek blijkt dat dit een veelvoorkomend probleem is. Zo zegt Celine (34): “Ik voelde me zo onzeker na mijn tweede zwangerschap. Mijn man begreep het gewoon niet. Pas toen we er echt over spraken, voelde ik weer ruimte om überhaupt aan seks te denken.”
Meer zin in seks? Begin bij jezelf
Liekens heeft één gouden advies: begin bij jezelf. Letterlijk. Ze legt uit dat het leren herkennen van je eigen verlangens en behoeften cruciaal is om weer zin te krijgen in seks. Hoe doe je dat? Door op een speelse manier opnieuw contact te maken met je lichaam en je seksuele energie.
Het begint allemaal met ontspanning. Weet je nog hoe fijn het voelde om een lange warme douche te nemen, met een muziekje aan en nergens aan te hoeven denken? Dat soort kleine momenten van zelfzorg zijn essentieel. Goedele praat ook over eenvoudige oefeningen waarbij je jezelf leert (her)ontdekken. Zo zou je eens kunnen experimenteren met aanrakingen die prettig voelen. Niet voor een ander, maar puur voor jou.
Daarnaast moedigt ze je aan om positiever naar je lichaam te kijken. Het klinkt misschien cliché, maar focussen op de dingen waar je blij mee bent, kan een enorm verschil maken. Kun je bijvoorbeeld waarderen hoe sterk je lichaam is? Hoe het je al door zoveel heen heeft geholpen? Een positieve mindset ten aanzien van je lichaam is een belangrijke stap richting meer plezier in bed.
Laat speelsheid en fantasie toe in je leven
Een bijzonder aspect van Goedele’s advies is om jezelf te gunnen om stout te zijn. Hoe lang is het geleden dat je écht speelde? Stout zijn betekent niet per se choquerende dingen doen, maar juist het durven ontdekken van je verbeeldingskracht. Probeer bijvoorbeeld een kleine fantasie in je hoofd te laten spelen. Hoe voelt dat? Het hoeft niet eens fysiek te zijn; alleen al het toelaten van de gedachte kan een groot effect hebben.
“Speelsheid, nieuwsgierigheid en mysterie zijn de sleutels naar een hernieuwd seksueel verlangen,” zegt Liekens. Seks is niet de plek voor perfectie, en het hoeft absoluut niet politiek correct te zijn. Juist de onverwachte, ongewone kanten geven het vuur! Durf te experimenteren, zelfs als dat een beetje eng voelt. Doe het eerst voor jezelf, en daarna samen met je partner.
Zahra (37) deelt haar ervaring: “Toen ik eindelijk mezelf toestond om te fantaseren zonder schuldgevoel, voelde ik me zó bevrijd. Dat stukje speelsheid heeft echt veel voor mij betekend.”
Wanneer therapie te veel voelt: probeer een cursus
Veel mensen aarzelen om met seksuele problemen naar een therapeut te gaan. Het voelt vaak als een te grote stap of een onnodige drempel. Maar dat betekent niet dat er geen hulp is! Liekens heeft samen met een Nederlandse collega een online cursus ontwikkeld, speciaal voor vrouwen die hun seksuele verlangen willen hervinden. Hierin leer je via praktische oefeningen stapsgewijs hoe je kunt ontspannen, beter contact maakt met je lichaam en positiever denkt over jezelf en seks.
Deze cursus is laagdrempelig en ideaal als je liever niet direct tegenover een therapeut zit. Volgens Liekens is de sleutel “je kunnen en durven overgeven”.
Begin klein en geef jezelf de tijd
Laten we eerlijk zijn: het ‘probleem’ oplossen duurt niet van de ene op de andere dag. Maar volgens Liekens is elke stap vooruit een stap in de goede richting. Of dat nu bestaat uit een momentje voor jezelf inplannen of simpelweg tegen je partner zeggen wat je fijn vindt, het maakt allemaal verschil.
Wat je ook doet, onthoud dat eraan beginnen al het halve werk is. Geef je lichaam en geest de ruimte om weer nieuwsgierig te worden. Misschien start je met een luchtig gesprek met je partner, een boek over zelfontwikkeling, of die online cursus. Wat voor jou ook werkt, het belangrijkste is om de eerste stap te zetten.
Dus, ga ervoor. Gun het jezelf, experimenteer en ontdek opnieuw wat jou laat sprankelen. Seks is niet alleen plezierig, maar ook essentieel voor je welzijn. Vergeet dat niet.
Bron: HLN.