Heb je er ooit bij stilgestaan hoe groot de kans is dat je rondloopt met vals geld in je portemonnee? Het idee dat de euro’s die je hebt onderdeel zijn van een groter spel waar jij het slachtoffer van kunt worden, is niet alleen verrassend, maar ook angstaanjagend. In 2024 waren er in Nederland 24.000 valse biljetten ter waarde van 2,6 miljoen euro. Jammer genoeg zul je van De Nederlandsche Bank geen geld terugzien als een van die biljetten in jouw bezit is. Gelukkig hoef je geen expert te zijn om vals geld te herkennen. Deze blog geeft je inzicht in de tips en trucs die je financiële veiligheid aanzienlijk kunnen versterken.
Het pad van vals geld naar je portemonnee
De reis van vals geld begint vaak ver buiten Nederland. Volgens Leon Damink, een geldfraudedeskundige bij de politie in Amsterdam, komt het merendeel van de vervalsingen ons land binnen via smokkelaars. Deze smokkelaars maken gebruik van geavanceerde technieken om valse eurobiljetten in omloop te brengen. Nog verrassender is dat er in ons eigen land zo nu en dan illegale drukkerijen worden opgespoord. Verdachten geven soms aan de biljetten te produceren als decorstukken voor films, maar veelal belanden ze op de echte markt.
Maar hoe komt dat geld dan in jouw portemonnee? Simpel: via het internet kun je websites vinden waar je met een paar klikken valse biljetten kunt bestellen. Deze handel is uiteraard illegaal en potentiële kopers lopen een groot risico. De politie is hier scherp op en houdt verdachte transacties nauwlettend in de gaten. Val je in de verleiding om dit pad te betreden, dan is de kans groot dat je tegen de lamp loopt—en geloof ons, dan heb je een probleem.
De catastrofale gevolgen voor ondernemers
Vals geld kan een ware nachtmerrie zijn voor ondernemers. Ondernemingen moeten bloeien en groeien, maar wanneer de officiële omzet wordt ondergraven door vals geld, kan dat tot een financiële catastrofe leiden. Leon Damink wijst erop dat zelfs particulieren door valse biljetten in financiële problemen kunnen komen en in sommige gevallen honderden euro’s verliezen.
Een ander probleem dat niet onderschat moet worden, is de schaamte die komt kijken bij het melden van dit soort fraude. Het is een vreemd soort schaamte die ervoor zorgt dat veel mensen dit niet bij de autoriteiten rapporteren, waardoor de omvang van het probleem moeilijk in te schatten is. Hierdoor is er minder informatie beschikbaar voor het bestrijden van de makers en verspreiders van nepgeld. We missen de kracht van collectieve ervaringen en dat is een groot nadeel in de strijd tegen vervalsingen.
Waarom vervalsers vaak ongestraft blijven
De harde feiten? Als vals geld eenmaal in omloop is, hoef je van De Nederlandsche Bank geen steun te verwachten. Niels Ducro van deze bank benadrukt dat het vergoeden van valse biljetten alleen maar een stimulans zou zijn voor de vervalsers. Alleen bij beschadigde, maar echte biljetten is er een vorm van compensatie mogelijk.
Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze zelf de financiële last zullen moeten dragen van deze vervalsingen, en dat ze aansprakelijk worden gesteld. Daarom is het cruciaal om de kennis te hebben waarmee je vals geld kunt herkennen. Door je hier bewust van te zijn, kun je voorkomen dat je de dupe wordt van de ernstig nadelige gevolgen van nepgeld.
Vals of echt? Supersimpele detectiemethodes
De Nederlandsche Bank biedt enkele eenvoudige richtlijnen om valse biljetten te herkennen. Allereerst is er het iconische watermerk, dat in het papier verwerkt moet zijn en niet erop geprint. Vervolgens is er het veiligheidsdraadje dat zichtbaar is als je het biljet tegen het licht houdt. Beide elementen zijn fundamenteel voor de authenticiteit van een biljet.
Daarnaast speelt het tastbare gevoel een belangrijke rol. Echte eurobiljetten zijn voorzien van schuine streepjes die voelbaar omhoog komen van het papier. Voel aan beide zijden van het biljet om zeker te zijn. En als klap op de vuurpijl: kantel het biljet. Een echt biljet heeft een smaragdgroen nummer linksonder dat van kleur verandert wanneer je het biljet kantelt. Is dit niet het geval, dan is het biljet nep. Deze eenvoudige tests maken je binnen no-time een expert in het onderscheiden van echt geld van namaak.
En nu? Zo pak je vals geld aan
Heb je een biljet in handen dat misschien nep is? Rachel (34), lid van het Allesvoorvrouwen-panel, raadt aan om een verdacht biljet gewoonweg te weigeren. Neem je het toch aan en blijkt het vals te zijn, geef het dan niet uit. Als je weet waar of van wie het biljet kwam, is het aan te raden om aangifte te doen bij de politie. Alleen op die manier kunnen er maatregelen worden genomen om de financiële veiligheid te verbeteren.
Dit alles benadrukt het belang van je bewust zijn van de risico’s van vals geld. Vruchteloos hopen dat je geen vals geld in handen krijgt, is geen optie—jezelf beschermen wel. Het is zelfs een slimme zet om deze informatie te delen met vrienden en familie, zodat ook zij zich kunnen wapenen tegen de risico’s van vervalsingen. Want zeg nou zelf, wie wil er nou met lege handen staan omdat er een vals biljet om de hoek kwam kijken?
FAQ
Wat moet je doen als je vals geld hebt gekregen?
Het beste wat je kunt doen, is het biljet niet aannemen. Heb je het al aangenomen, geef het dan niet uit en meld het bij de politie, zodat er actie kan worden ondernomen.
Hoe herken ik vals geld zonder apparatuur?
Controleer het watermerk, voel voor opstaande streepjes en kijk of het smaragdgroene nummer van kleur verandert als je het biljet kantelt.
Waarom is vals geld schadelijk voor bedrijven?
Bedrijven kunnen financiële schade oplopen als ze onopgemerkt vals geld in de omzet opnemen, wat kan leiden tot verliezen die hun voortbestaan bedreigen.
Wordt vals geld vergoed door De Nederlandsche Bank?
Nee, alleen beschadigde echte biljetten worden gecompenseerd. Valse biljetten zijn jouw verantwoordelijkheid.
Wat zijn de belangrijkste ijkpunten voor vals geld?
Het watermerk, het veiligheidsdraad en het kantelende smaragdgroene nummer zijn essentiële kenmerken die je kunt controleren om de echtheid van een biljet te verifiëren.
Bron: De Nederlandsche Bank